Welcome to SEKEM Scandinavia.com - SEKEM Circle

"Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot bloei"

In het boek SEKEM – Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot bloei vertelt Ibrahim Abouleish over zijn leven, de opbouw van SEKEM en over zijn droom om duurzame en vreedzame ontwikkeling op gang te brengen in Egypte en de wereld. 
 
Dr. Ibrahim Abouleish (1937-2017) groeide op in Egypte. Op school werd hij zozeer gegrepen door Goethe en de Europese cultuur dat hij besloot, tegen de zin van zijn vader, naar Europa te gaan en te studeren in Graz, Oostenrijk.  Na ca 20 jaar bezocht hij Egypte en werd diep bedroefd over de stagnerende ontwikkeling. Terug in Europa zag hij in een visioen wat hem te doen stond in Egypte.
 
Met SEKEM wilde Ibrahim Abouleish niet alleen bijdragen aan economische, sociale en culturele vernieuwing in Egypte. Hij wilde ook een inspirerend model voor ontwikkeling neerzetten. In 1977 ging hij van start in de woestijn 60 km ten noordoosten van Cairo. Nu ligt daar een bloeiend biodynamisch landbouwbedrijf met scholen, bedrijven en een medisch centrum dat aan ca. 2000 mensen werk biedt. Op drie nieuwe locaties wordt woestijngrond ontgonnen. 700 BD-boeren leveren hun producten aan SEKEM. In 2003 ontving Abouleish de Right Livelihood Award (Alternatieve Nobelprijs) waardoor de SEKEM-aanpak wereldwijde bekendheid kreeg. De kroon op zijn werk was de opening in 2012 van de Heliopolis Universiteit voor duurzame ontwikkeling in Cairo. Abouleish schrijft: ‘Als jonge mensen de gedachte van duurzame ontwikkeling verinnerlijken en zich voor de ontwikkeling van de natuur en samenleving inzetten, dan is er hoop op een betere en rechtvaardiger toekomst.’
 
Bestellen
Intekenen op het boek kan tot 28 sepptember via www.clubgroen.nl ad €20. In de boekhandel kost het €25. Leden van de Vriendenkring SEKEM betalen €20.