Welcome to SEKEM Scandinavia.com - SEKEM Circle

Voortgang euritmie in SEKEM

door Martina Dinkel en Hendrik Jan Bakker, februari 2014
 
Graag wil ik mijn diepe dankbaarheid uiten vanwege de ondersteuning van de euritmie door de Nederlandse Vriendenkring. Jullie laatste schenking heeft het mogelijk gemaakt dat we enkele Duitse euritmiedocenten konden uitnodigen om bij de opleiding te assisteren. Dit was des te noodzakelijker nu Christoph Graf vanwege problemen met zijn gezondheid al twee jaar niet in SEKEM aanwezig kon zijn. Het is voor mij niet mogelijk om tegelijkertijd de opleiding te leiden, les te geven, de euritmie op de scholen te coördineren, euritmie-oefeningen met de werknemers te doen en ook nog het geheel nieuwe veld van de culturele vorming op de Heliopolis Universiteit vorm te geven. 
 
We werken nu samen met prof. Alexander Seeger van de Alanus Hogeschool in Alfter (Duitsland) en Elisabeth Rieger, die als heileuritmiste verbonden is aan het antroposofische ziekenhuis Havelhöhe in Berlijn.
 
Euritmieoefening in de Heliopolis Universiteit
 
Ik houd mij nu voornamelijk bezig met het uitwerken van het kunstonderwijs en in het bijzonder het euritmieonderricht in het Core Program van de Heliopolis Universiteit. Dit is meer dan lesgeven alleen – het is aanspreekbaar zijn, op de hoogte zijn, zorgen, een compleet nieuwe vorm zoeken voor een campusleven. 
 
De euritmie-opleiding heeft vier nieuwe studenten, allen sportleraren aan de Sekemschool. Het is steeds bijzonder verrassend om te zien hoe snel zij zich met euritmie verbinden. Maar natuurlijk kost het veel tijd om hen op te leiden. We moeten daarom steeds naar de toekomst kijken, naar hoeveel euritmieleerkrachten we in de school nodig hebben. 
 
Enkele van de ervaren studenten zullen op 17 mei tijdens de dag van de Duitse Sekemvrienden in Stuttgart een uitvoering geven. Dit is een goede gelegenheid voor jullie in Europa om te zien hoe krachtig Egyptische euritmie is.