Welcome to SEKEM Scandinavia.com - SEKEM Circle

HU student Salah doet werkervaring op in Nederland

Salah Munir is vierdejaars student water engineering aan de Heliopolis Universiteit voor duurzame ontwikkeling in Cairo.
 
In juli en augustus 2015 nam ik samen met 24 studenten uit China, Nederland, Indonesië, Duitsland, Peru, Noorwegen en de Verenigde Staten deel aan de internationale Farm Experience Internship* van Wageningen Universiteit. Ik was de enige uit Egypte. De eerste week bestond uit colleges, workshops en zelfstudie ter voorbereiding op het werk op een boerderij. Ik gaf een presentatie over SEKEM. We leerden veel, maar het was ook erg gezellig. 
 
Sophia en Munir bij Bio GroentenVervolgens gingen we naar een boerenbedrijf ergens in Nederland. Met Sofia, een studente uit de Verenigde Staten die in Zweden 'human ecology' studeert, werkte en woonde ik twee weken bij Bio Groenten at Home in Dalfsen, een experimenteel groentenbedrijf met 1 ha grond en een kas. Naast tien dagen werken op het land stonden we vier dagen op de markt in Zwolle en Den Haag. De geteelde groenten worden namelijk voor een groot deel direct op de markt verkocht. Ook kan men via internet bestellen. Het contact met nieuwe mensen die mijn taal niet spraken leverde mij heel veel praktische kennis en persoonlijk inzicht op.
 
Na twee weken keerden we terug naar de universiteit waar we de opgedane ervaring verwerkten en met elkaar deelden in een Pecha Kucha presentatie**, waardoor we in korte tijd heel veel informatie over elkaars ervaringen kregen. Ik genoot van mijn verblijf in Nederland, van de natuur en van stroopwafels. De Nederlanders ervoer ik als erg behulpzaam, niet alleen met informatie, maar ook met praktische hulp. Ik hoop nog eens terug te kunnen komen.
 
*Een jaarlijkse internationale zomercursus van Wageningen Universiteit waar de theoretische kennis van de deelnemende studenten en leken wordt gecombineerd met de praktische kennis van boeren.
 
**Een diavoorstelling van 20 afbeeldingen die in 6 minuten en 40 seconden gepresenteerd wordt. Elke afbeelding wordt precies 20 seconden getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn.