Welcome to SEKEM Scandinavia.com - SEKEM Circle

Sekemdag 2015

door Hendrik Jan Bakker, juli 2015
 
Op zaterdag 27 juni 2015 hielden wij onze Sekemdag en jaarvergadering in cultuurcentrum De Zalen te Den Haag. De Sekemdag vormde de eerste dag van de conferentie Vier de Aarde! Deze tweedaagse conferentie werd mede georganiseerd door Naar een Landelijk Stemgeluid, een organisatie die zich inzet voor de interreligieuze dialoog. Wij waren zeer verheugd dat we ruim honderd mensen mochten verwelkomen, waarvan veel mensen die nog niet eerder bij een Sekembijeenkomst aanwezig waren. We begonnen met fragmenten uit de Tegenlicht-documentaire Groen Goud 2, uitgezonden door de VPRO op 5 oktober 2014, die becommentarieerd werden door Ibrahim Abouleish. Digna Donze leidde het gesprek met het publiek. 
 
Met het thema `Dromen van een gezonde aarde: hoe begin je?´ wist Ibrahim Abouleish te vertellen hoe zijn droom na bijna veertig jaar steeds duidelijker concreet en praktisch is geworden. Met een vierbladige spiraal, samengesteld uit de elementen cultuur, opvoeding, kunst en onderzoek, zette hij zijn betoog helder voor ons neer. Met dankbaarheid en bewondering in ons hart voor Ibrahim Abouleish mochten we zijn verhelderend betoog aanhoren. Deze HAIKU spreekt het uit in woorden: 
 
AANDACHT EN OPSTAAN:
SEKEMLICHT STRAALT IN ONS;
VOOR ONZE AARDE!
 
Met dank aan Aafke van der Dussen.
 
Aansluitend vond de jaarvergadering plaats, waar twintig leden aan deelnamen. Het gevoerde beleid werd goedgekeurd, er werd ingestemd met de gepresenteerde plannen en Digna Donze werd tot bestuurslid benoemd.
 
Na een eenvoudige maaltijd genoten we van de voorstelling O, Earth, Earth, waarin de zorg voor de aarde werd verbeeld door de drie kunsten dans, muziek en recitatie. In het Koor der Sterren van Nelly Sachs bezingen en bewenen de sterren het leed van de aarde, stellen hoogst actuele en dringende vragen en vinden uiteindelijk een nieuw perspectief. De componist Maxim Shalygin schreef speciaal voor deze uitvoering muzikale begeleiding en bespeelde zelf de bajan. Gedanst werd door Lisa Dunker en Elsemarie ten Brink. Mar-Lin Schut verzorgde de recitatie.