Welcome to SEKEM Scandinavia.com - SEKEM Circle

Impressies van tien dagen SEKEM

door Astrid Abas, september 2014
 
De pianiste Marian Bolt en ik kwamen op zondag 23 februari aan op het vliegveld van Cairo. Zoals afgesproken stond er een chauffeur klaar met een bord “SEKEM”. Rijdend door nachtelijk Egypte voel je meteen hoe anders het leven daar is.
 
Aangekomen in SEKEM valt direct de rust op. In het mooie, nieuwe hotel kregen we fijne, lichte kamers toegewezen. De volgende  ochtend werden we door de Duitse euritmiste Elisabeth Rieger rondgeleid over het terrein van de farm. Na een lekker middagmaal vertrokken we naar Heliopolis om daar een concert te geven voor studenten en docenten in de grote zaal van de Heliopolis Universiteit. We speelden de sonate van César Franck, die zeer enthousiast werd ontvangen. Dr. Abouleish was heel blij.
 
Astrid Abas (viool) en Marian Bolt (piano)De volgende ochtend stonden we bij het dagbegin ook in de kring van medewerkers van de Heliopolis Universiteit. Aansluitend gaven we workshop-concerten aan vier groepen studenten, bijgestaan door de twee muziekdocenten Amira en Stephen. Amira is zangeres en heeft twee keer prachtig een hymne van Hildegard von Bingen gezongen. Stephen is (koor)dirigent en componist. We speelden en werkten aan delen uit sonates van Brahms en Mozart en de Roemeense Dansen van Bartók. Er werd aandachtig geluisterd en deze muziek werd goed ontvangen. Hetzelfde gold niet voor de sonate van Debussy; wellicht zou met meer tijd ook voor deze muziek de interesse gewekt kunnen worden.
 
’s Avonds hadden we de eervolle taak om ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Gudrun Abouleish voor de dragende krachten van de Sekemgemeenschap een besloten concert te geven. Het werd een feestelijke avond.
 
De volgende dag speelden we voor de leerlingen en leraren van de school, waarbij we ook probeerden de leerlingen door onder andere klappen van het ritme bij de muziek te betrekken. Er werd enthousiast meegedaan. Op donderdagochtend speelden we op de weeksluiting voor de leerlingen en docenten van onder- en bovenbouw en voor werknemers van een bedrijf. Er wordt vaak goed geluisterd.
 
Op vrijdag vertrok Marian weer naar Nederland. Ik bleef nog vijf dagen en maakte kennis met Temer, één van de viooldocenten. We hebben samen duo’s gespeeld en konden het goed vinden, ook tijdens de lessen, waarbij ik de ontbrekende vioolpartij kon spelen ter voorbereiding van de orkeststukken voor het Lentefeest.
 
Marian en ik kijken dankbaar en voldaan terug op kleurrijke en menselijk en muzikaal waardevolle belevenissen. Dr. Abouleish en de vaste medewerkers zijn de Nederlandse vrienden zeer dankbaar dat zij deze reis hebben mogelijk gemaakt.