Welcome to SEKEM Scandinavia.com - SEKEM Circle

De geneeskrachtige werking van honing

door Jamila Abou, apotheker (overgenomen uit Al Nisa Magazine, februari 2015)
 
In verschillende islamitische bronnen is honing geclassificeerd als geneesmiddel. In de Koran staat: "…er komt uit hun buik een vloeistof, honing, van verschillende tinten voort waarin genezing is voor de mens." (Koran 16:69) Een heel hoofdstuk in de Koran is vernoemd naar de producent van honing: De Bij. In deze soera, die over de schepping en het doen van het goede gaat, wordt gesproken over de bijen die hun honingraten in de bergen vormen. Een overlevering over honing luidt: "Een man kwam bij de Profeet (vrede zij met hem) en zei: 'Mijn broer heeft pijn in zijn onderbuik'. De Profeet zei tegen deze man: 'Laat hij honing drinken'. De man kwam voor de tweede keer en de Profeet zei tegen hem: 'Laat hem honing drinken'. Hij kwam voor de derde keer en de Profeet zei: 'Laat hem honing drinken'. Hij kwam terug en zei: 'Ik heb het gedaan'. De Profeet zei toen: 'Allah heeft de waarheid gesproken, maar de onderbuik van je broer liegt. Laat hem honing drinken'. Dus liet hij hem honing drinken en hij genas."
 
Ook in de westerse wereld is al eeuwen een helende werking van honing bekend als volkswijsheid. Als we kijken naar de wetenschappelijke informatie over honing, zien we dat er wereldwijd de afgelopen tien jaar steeds meer onderzoek is uitgevoerd naar de geneeskrachtige werking van honing. Al vroeg werd honing als zeer voedzaam gekenmerkt door de intense hoeveelheid koolhydraten, bij een minimuminname van 50 tot 80 gram per keer. Honing is een excellente vervanger van suiker, hoewel het helaas nog steeds slechts één procent van de totale suikerproductie in de wereld uitmaakt.
 
Honing kan werkzaam zijn bij diverse kwalen, zoals infecties door allerlei ziekteverwekkers en chronische ziekten. Er zijn studies waaruit blijkt dat honing ontstekingsfactoren in het lichaam kan doen afnemen. Dit is gunstig bij het bestrijden van ontstekingen van bijvoorbeeld het maag-darmkanaal. Nigrose, een suikersoort in honing, blijkt het immuunsysteem sterker te maken. In diverse studies met muizen blijkt honing een gunstig effect te hebben op het voorkomen van tumoren en het uitzaaien van kankercellen. Dit effect wordt sterk beïnvloed door de botanische oorsprong en kwaliteit van de honing. Hoewel veel geneeskrachtige componenten in de honing ontrafeld zijn, blijken er nog steeds effecten te zijn van onbekende verbindingen in de honing. Naast dat de profeet Mohammed (vrede zij met hem) in de eerder genoemde overlevering beschreef dat honing het medicijn tegen buikklachten is, is er veel bewijskracht bij gekomen vanuit wetenschappelijke bronnen. De oligosachariden in de honing zorgen voor een beschermend effect tegen ontsteking van het maagvlies. Ook verbetert honing de darmflora en stimuleert het de bacteriewerking in de darmen. Het is een fabeltje dat zoete honing slecht zou zijn voor de tanden; dit is nooit aangetoond. Hoogstwaarschijnlijk zorgen concentraties van calcium en fluoride in honing juist voor een beschermend effect in de mond. 
 
Hoewel er onderzoek gedaan wordt naar de toepassing van honing in behandelingen van allerlei ziektes, is honing als therapie nog toekomstmuziek. Om honing als daadwerkelijk medicijn te testen, is een hoogwaardige constante kwaliteit een absolute voorwaarde. Wereldwijd wordt honing al wel in de behandeling van geïnfecteerde wonden ingezet. Ook in Nederland  zijn honinggazen een vast onderdeel geworden van het assortiment in de wondverzorging. 
 
Paradoxaal genoeg is honing door toedoen van de mens ook een gevaarlijke stof geworden. Honing wordt afgeraden voor kinderen onder de twee jaar omdat zij vatbaar kunnen zijn voor schadelijke effecten van bacteriën die zich in de honing kunnen bevinden. Deze bacteriën ontstaan door veelvuldig antibioticagebruik in de honingteelt. Door de verslechtering van de natuur op onze planeet is de kwaliteit van honing de afgelopen eeuwen sterk achteruitgegaan. Pesticidegebruik en slechte luchtcondities en leefomstandigheden van de bijen maken honing in plaats van geneeskrachtig een risico voor de gezondheid. Veel honing is verontreinigd met schadelijke bacteriën, zware metalen en radioactieve afvalstoffen. De recente toename van bijensterfte maakt dat dit onderwerp een serieus probleem voor de nabije toekomst is. Wereldwijd is er een klein aantal planten dat giftige nectar bevat, waarmee bijen potentieel schadelijke honing produceren. Deze honing komt met name uit de Kaukasus, Turkije, Nieuw-Zeeland, Australië, Japan, Nepal en Zuid-Afrika.
 
Uit het bovenstaande volgt dat er veel verschil is in kwaliteit van honing en met name de bijen en het productieproces. De meeste honingproducten zijn helaas nep en bevatten niet meer dan geraffineerde suikers. Honing in de supermarkten komt vaak uit verre landen als China. De kwaliteit hiervan is lastig controleerbaar. Er is geen eis of kwaliteitsnorm om een potje broodbeleg honing te mogen noemen. De kwaliteit van honing kun je het beste garanderen als je zelf de imker kunt traceren. In Nederland is bij natuurvoedings-winkels biologische honing verkrijgbaar die door traditionele imkers wordt geproduceerd.